رئیس انجمن دیابت ایران با بیان این مطلب به قدس آنلاین می گوید: دیابت یکی از شایع ترین بیماری هایی است که در همه دنیا از جمله کشور ایران شیوع بالایی دارد و یکی از مشکلات و معضلات اجتماعی و اقتصادی در سراسر جهان است.
دکتر اسدالله رجب می افزاید: توصیه فدراسیون بین الملل دیابت و سازمان بهداشت جهانی این است که پیش از ابتلا، باید از دیابت پیشگیری کرد که به آن پیشگیری اولیه گفته می شود.
بنابراین مهم ترین رفتار درباره دیابت این است که رویکرد پیشگیرانه داشته باشیم؛ اما متأسفانه در کشور ما فرهنگ غالب در خصوص دیابت، فرهنگ درمان است و در حقیقت مردم و حتی بیماران دیابتی به مسئله پیشگیری توجه نمی کنند.
آموزش پزشکی ما بر اساس درمان است نه بر اساس پیشگیری. بنابراین حتی متخصصان نیز به این موضوع توجه کافی ندارند.
عضو فرهنگستان علوم پزشکی بیان می کند: حدود ۴۰سال است که بیشتر بیماری هایی که انسان ها دچار می شوند بیماری های غیرواگیر است. یعنی ممکن است مانند دیابت، فشارخون، بیماری قلب و عروق و غیره در ابتدا نشانه ای نداشته باشند در نتیجه باید آموزش پزشکی ما نیز تغییر کند و رویکرد پیشگیرانه داشته باشد.
رجب می افزاید: سیاستگذاران بهداشتی درمانی کشور و حتی بیمه گرها نیز باید رویکردشان پیشگیرانه باشد و برای پیشگیری نیز هزینه بپردازند با این تفاوت که هزینه هایی که صرف پیشگیری می شود بسیار ناچیزتر از هزینه درمان است.
بیماری های قلبی عروقی از عوارض دیابت است
بنیانگذار انجمن دیابت ایران با بیان اینکه دیابت یک بیماری سیستمیک است و همه اعضای بدن را می تواند درگیر کند ادامه می دهد: بیماری های قلبی و عروقی جزو عوارض دیابت است. بر اثر دیابت، ابتدا عروق بزرگ و سپس عروق کوچک دچار گرفتگی می شوند. گرفتگی عروق بزرگ می تواند موجب سکته قلبی یا مغزی شود.
چنانچه گرفتگی عروق بزرگ در کانون توجه قرار نگیرد، عروق کوچک نیز دچار گرفتگی شده و سبب بروز مشکلات کلیوی، نارسایی کلیوی و مشکلات بینایی می شود و اگر مشکلات چشمی کنترل نشود احتمال نابینایی وجود دارد.
وی درباره عوارض ناشی از گرفتگی عروق کوچک می گوید: چنانچه عروق کوچک دچار گرفتگی شود اعصاب محیطی گرفتار شده و سبب قطع عضو می شود.
وضعیت داروهای مرتبط با دیابت
رئیس انجمن دیابت ایران تصریح می کند: درباره داروهای دیابت مشکل جدی در کشور نداریم. اما به دلیل آنکه بسیاری از دیابتی ها به طور روزانه از انسولین استفاده می کنند این موضوع سبب شده گاهی انسولین کمیاب شود چراکه به دلیل تولید آن در کشور خودمان، ورود انسولین به ایران کمتر شده است بنابراین باید به بیماران آموزش داد تا از نمونه ایرانی انسولین با اطمینان استفاده کنند چراکه نوع ایرانی آن نیز از شرکت دیگر و در کشور خودمان تولید شده و تفاوتی با نوع خارجی ندارد.
در حقیقت انسولین مایه حیات یک فرد دیابتی است. بنابراین وقتی نمونه خارجی آن در دسترس نیست باید از نوع ایرانی آن با اطمینان استفاده کرد.
بیشتر مردم به کدام نوع دیابت مبتلا هستند؟
دکتر رجب در این باره می گوید: نوع یک دیابت بیشتر مربوط به افراد زیر ۳۰سال، کودکان و نوجوانان است و زمینه ژنتیک دارد و قابل پیشگیری نیست اما خوشبختانه تنها ۱۰درصد جامعه به آن مبتلا هستند.
دیابت نوع دو ۹۰درصد دیابتی ها را تشکیل می دهد که اغلب شیوع آن بالای ۳۰ سالگی و قابل پیشگیری است اما امروزه به دلیل شیوه غلط زندگی، تغذیه نامناسب و بی تحرکی حتی در افراد زیر ۳۰سال و تا حدود ۱۵ ساله ها نیز این نوع دیابت دیده می شود.
بنابراین توصیه می شود افرادی که زمینه خانوادگی دیابت دارند و در معرض خطر هستند تا پیش از ۳۰ سالگی و حتی از ۲۰سالگی نسبت به آزمایش و کنترل دیابت اقدام کنند.
رئیس انجمن دیابت ایران ادامه می دهد: دیابت جوانی(MODY) نوع خاصی از دیابت است که اغلب در اثر کمبود میزان انسولین در خون ایجاد می شود و گاهی وراثت و ژنتیک نیز در ایجاد این مشکل نقش اساسی ایفا می کند. ۵۰درصد کودکان به این نوع دیابت مبتلا می شوند. این نوع دیابت به سختی قابل تشخیص است و گاهی با نوع یک و دو اشتباه گرفته می شود.نوع چهارم دیابت نیز مربوط به دوران بارداری است.
توصیه هایی برای پیشگیری از دیابت
عضو فرهنگستان علوم پزشکی می گوید: سازمان بهداشت جهانی سالیان درازی است که در تعریف زندگی سالم می گوید: «نمک کم، روغن کم، شکر کم، سیگار و الکل ممنوع». بنابراین مهم ترین مؤلفه در پیشگیری از دیابت، تغذیه سالم، فعالیت جسمی و مدیریت استرس است. با این رفتار می توانید تا بیش از ۸۰درصد از ابتلا به دیابت جلوگیری کنید.
پیشگیری از دیابت از چه سنی باید آغاز شود؟
رئیس انجمن دیابت ایران با اشاره به اینکه پیشگیری نه هزینه و نه عوارضی دارد، می افزاید: آموزش از کودکی و یا حتی از درون شکم مادر شروع می شود یعنی نه تنها وزارت بهداشت بلکه همه وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط؛ از جمله آموزش و پرورش، تربیت بدنی، شهرداری ها و غیره باید همکاری کنند تا مانند دیگر کشورها آموزش پیشگیری از بیماری ها از جمله دیابت را از دوران کودکی داشته باشیم.
نظر شما